Adinvest Facebook Social widget area

Košarica

Ko izbirate svojo najljubšo skodelico za kavo, je poleg zunanjega videza, eden ključnih dejavnikov iz katerega materiala je narejena skodelica. Imamo tri glavne najpogostejše možnosti: plastika, kovina in keramika. Ne bomo se osredotočali na skodelice za enkratno uporabo, pač pa le tiste iz katerih vsakodnevno pijete kavo. In od vseh lastnosti na katere vpliva skodelica , se bomo osredotočili prav na okus.

Začnimo s plastiko. Ta zelo rada vpija okuse, arome. Plastika po daljši uporabi vpija vonjave in okuse. Za dokaz vzemite svojo staro plastično skodelico iz katere dnevno pijete kavo. Nalite v njo kavo in jo popijte. Nato skodelico temeljito sperite in v njej pripravite čaj. Med pitjem čaja boste vedno zaznavali kavni okus.

Tako, da če svojo plastično skodelico, uporabljate zgolj za pitje kave, vas to najbrž ne bo motilo. Sčasoma, pa vam bo zaradi absorpcije arom v skodelici, tudi vaša kava manj teknila, saj vam bo otežila zaznavanja lepših not kave.

Nerjaveče jeklo ne absorbira  okusov, vendar včasih vnaša okuse v kavo. Ali se to zgodi zaradi slabe izdelave ali pa zaradi reakcije med 1000 kavnih spojin in kovino, še vedno ni jasno. Pivci kave, ki uporabljajo skodelice iz nerjavečega jekla, pravijo, da včasih dobijo čudne priokuse.

Glede vplivov na okus, je najboljša keramika. Kavnih okusov ne bo vpijala in hkrati v kavi ne bo puščala priokusa.