Adinvest Facebook Social widget area

Košarica

Tisti, ki popijemo veliko kave, vemo tudi to, da nam ostane kar nekaj kavne usedline.  Večina ne ve, kaj bi z njo počela in jo zavrže, medtem ko jo drugi koristno uporabimo. Ker je to organska snov, jo lahko uporabimo na domačem vrtu, kjer ima zelo ugodne učinke na pridelavo zelenjave. Uporabljena kavna usedlina je odličen dodatek kompostu in jo lahko kompostiramo ali pa uporabimo za zastirko.

Kavna usedlina je  odličen vir različnih hranilnih snovi za rastline.Pri razpadu se sprostijo dušik, fosfor, kalij in druge snovi, ki jih rastline potrebujejo za rast. Poleg tega izboljšujeje teksturo tal in povečujejo odcednost. Pri uporabi pa je treba upoštevati dejstvo, da je kavna usedlina nekoliko kiselkasta. Nekatere raziskave so pokazale, da je kavna usedlina zelo kisla  in primerna le za uporabo pri rastlinah, ki potrebujejo kisla tla. Na to moramo biti pozorni predvsem, če uporabljamo zelo veliko količine, ki jih dobimo v lokalih, kjer pripravijo velike količine kave. Če kavne usedline speremo v vodi, pa imajo pH okoli 6,5. Uporaba kavne usedline odganja nekatere glodavce in polže.

Kavna usedlina iz domače kuhinje bo najverjetneje končala na kompostu. Zaradi bogatosti z dušikom bo izboljšala kompost. Če lahko pridobimo večje količine uporabljene kave pa moramo paziti, da ni količina na kompostu prevelika. Optimalna mešanica komposta ima 10 do 20 % ostankov kave. Če je delež kave 30 % ali več, lahko slabo vpliva na nastanek in lastnosti komposta. Kompost s primešano kavo zavira razvoj nekaterih bolezni. Največji učinek ima na paradižnik, kumare in fižol.

Kavno usedlino lahko uporabimo kot gnojilo, tako da jo zakopljemo v tla. S tem bomo poskrbeli za počasno in dolgotrajno sproščanje dušika, tako da bodo rastline pognojene celotno rastno obdobje. Ker se dušik sprošča počasi, je smiselno pred sejanjem ali saditvijo uporabiti kakšno drugo z dušikom bogato gnojilo, ki ima takojšnji učinek.

Kavno usedlino lahko uporabimo tudi kot zastirko. Slabost je, da slabo prepušča vodo in deževnica bo odtekla po površini. Moteč je tudi značilen vonj.