Adinvest Facebook Social widget area

Košarica

Pravi kavni sladokusci, prav gotovo poznajo pripravo kave na ta način. Osebno se ga najraje poslužujem pri pripravi speciality kav, saj mi je sama priprava kot nek obred, ob njej se sprostim in uživam v celotnem postopki priprave.

In kaj potrebujete za tako pripravo?

1.Poseben nastavek v katerega namestite filter, lahko tudi meni ljubši chemex.

Romantic Espreso image ALT - battlecreek coffee roasters WadpGdXZfAM unsplash                                                Romantic Espreso image ALT - grace ho sfPxJa0yWa8 unsplash

(nastavek)                                                                                    (chemex)

2. točilni čajnik

Romantic Espreso image ALT - jacob campbell 5IcRb8PlhOc unsplash

3.mlinček

Romantic Espreso image ALT - ashkan forouzani lHD0fGARGuM unsplash

4. tehnico

5. eno od naših speciality kav:

Romantic Espreso image ALT - brasilRomantic Espreso image ALT - kolumbijaRomantic Espreso image ALT - hondurasRomantic Espreso image ALT - ruanda

 

Približno 500 ml vode v točilnem čajniku segrejemo do vrelišča.

Zmeljemo približno 18 g kave (3 čajne žličke), malo bolj grobo kot kuhinjska sol.

Romantic Espreso image ALT - devin avery BVuXUt4Q43o unsplash

Pripravimo papirnat filter in ga položimo na nosilec, ter ga prelijemo z vročo vodo, ter vodo odlijemo. S tem operemo morebitne papirnate priokuse, hkrati pa tudi segrejemo površino.

Vstavimo kavo in skodelico z nastavkom ali chemex položimo na tehtnico. Temperatura vode naj bo 95 stopinj.Z krožnimi gibi, v smeri urinega kazalca,  prelijemo kavo ravno toliko, da jo prepojimo. Namočeno kavo pustimo okoli 30-40 sekund (30 s za kavo praženo pred časom in 40 s za svežo kavo), da se iz nje izločijo plini, ki so se v njej ujeli med praženjem.

Ponovno začnemo prelivati kavo. Prelivamo jo s krožnimi gibi, v smeri urinega kazalca in se izogibamo prelivanju po robu in direktno po papirju. Prelijemo s 190 g vode, tako da skupno dosežemo cca. 230g vode. Nato počakamo, da vsa voda ponikne skozi filter.

Celotna ekstrakcija naj bi trajala okoli 2  do 2,5 minute.

Prelijemo v skodelico in uživamo. Bodite pozorni, kako se okusi spreminjajo med ohlajanjem kave.